Hete bliksem
Hete bliksem voor 4 personen.
Ingredienten :
- 1 kilo stoofperen
- 1 theelepel kaneel
- 1 eetlepel suiker
- 1 kilo aardappelen
- 600 gram doorregen rookspek
- 2 eetlepel azijn
- peper
- zout
Bereiding :
Schil de peren, snijd ze in partjes en verwijder de klokhuizen. Breng in de pan met de hittebron op hoog 2 deciliter water met de kaneelstokjes de suiker en de partjes peer aan de kook en sluit de pan. Stoof het geheel ca. 3/4 uur met de hittebron op laag. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren. Voeg de aardappelen aan de peertjes toe, met zonodig wat water en stoof zachtjes door tot de aardappelen en peren gaar zijn. Snijd het spek in plakken van 3/4 centimeter dik. Bak het spek op matig heet vuur aan beide kanten goudgeel, neem ze uit de pan en houd ze warm. Schep de azijn, peper en het spekvet door de gare inhoud.
Breng het geheel op smaak en leg de gebakken plakjes spek bovenop.
Serveer het gerecht met roggebrood, boter en met mosterd, om het spek mee te besmeren.